CséKá 2010.09.13. 18:30

Mentál Security

Akinek volt már szerencséje nyugat-európai futballstadionban szurkolni, emlékezhet arra, mennyivel más egy profi mentalitású ország biztonsági szolgálatának munkája, mint egy hazaié. Már ha van mire emlékeznie, mert ugyebár az igazán szervezett munkát szinte észre sem lehet venni, a drukkereknek csak a mérkőzés hangulata és eredménye maradhat felejthetetlen élmény. Itthon viszont más a helyzet. A magyar őrző-védő cégek hozzáállásának szélsőségeit jól példázták az elmúlt hét botrányos sportrendezvényei.

Ami a tényeket illeti: a magyar labdarúgó-válogatott Moldova elleni Eb-selejtezője előtt ezrek gyülekeztek a Szusza Ferenc Stadion bejáratainál, a biztonsági szolgálat embereinek minősíthetetlen stílusú és színvonalú munkájának köszönhetően az utolsó érkezők csak az első félidő végére (!) jutottak a nézőtérre, pedig mindenki időben, a kezdő sípszó előtt már 20-30 perccel sorba állt. Pajor-Gyulai László, a válogatott sajtófőnöke mégis a szurkolókra próbálta hárítani a felelősséget, későbbi magyarázkodása pedig csak olaj volt a tűzre, amelyet két szurkoló interneten közzétett, jogos felháborodását kinyilvánító levele lobbantott lángra (itt és itt).

A kritizáló sorok között részletes leírást kapunk a szervezés megannyi hibájáról, melyek itthon már-már szokásosnak nevezhetőek, de a biztonsági szolgálat brutalitása mellett nehéz elmenni szó nélkül. A többajtós szekrények egy jó szándékú, a beléptetési procedúrát segítendő szurkolói ötlet hallatán az illetőt egész egyszerűen kirántották a sorból és megverték. Megverték!
 
Normális ember talán fel sem foghatja, milyen alpári gondolkodási mechanizmusok folynak le egy ilyen „kemény” legény fejében (már ha képes ilyesmire egyáltalán). Egy biztos, mentalitásban kellene változtatni, méghozzá a megbízást kapó cégek munkaerő-kiválasztásában és képzésében. Némi odafigyeléssel akár megbecsülést is élvezhetne a szakma, amíg viszont az izommennyiség előny, a mentális rátermettség pedig nem (sőt, nem is kérik számon), ne csodálkozzanak, ha megvetéssel gondol rájuk a magyar szurkolói közösség.
 
Persze vannak kivételek. Megannyi kézi-, kosár- és röplabdamérkőzésen jártam már, ahol viszonylag normális emberek voltak a biztonság és rend őrei. (Ha már itt tartunk, miért pont a focikedvelők kapják a legalját?) Persze a dicsérhető cégek emberei is lemaradnak a követendő nyugati példától. Néhány éve három Borussia Dortmund mérkőzést is a Westfalenstadion-ban élvezhettem, és elképesztő hozzáállással találkoztam, ami nem kizárólag a modern létesítmény adottságainak volt köszönhető, egész egyszerűen kulturált volt a szervezés.  Mindenki tudta a dolgát, készséges volt, és csak annyira szigorú, amennyire szükséges: tetten érhető volt a profizmus.
 
A magyar futball huliganizmus újabb szeptember 11-éje rávilágított az őrző-védők szélsőséges viselkedésére. Amikor egyszerű embereket kell agyonverni, akkor olyan bátrak, hogy ihaj, amikor viszont egy Újpest-Ferencváros rangadó zöld-fehér bemocskolóit kellene erényes fellépéssel megkínálni, akkor vonalkódos lesz az a bizonyos fehérnemű. Jellemző, hogy a magyar rendőrség hozzáállása ragadt a body guardokra. Nem egyszer hallottam már megbízható forrásból beszámolókat arról, hogy a város védelmezői nagyképű igazoltatásaik után olykor a cigánytelepre tévednek, de ki sem mernek szállni a kocsiból, ha életveszélyes bunyót látnak, sőt, csak gázt adnak, ha csúnyán néznek rájuk. Jobb helyeken nincs kecmec.


A hozzáállás, a kiválasztás és a képzés terén kellene példát venni néhány profi szervezésről (irány a reptér, tikettekkel a zsebben) és máris változna a helyzet. A biztonsági szolgálatokra is érvényes a sport legnagyobb közhelye: minden fejben dől el.


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása