Illúzióromboló, amikor az olimpia és a művészetek szülőhazájának sarjaitól látjuk az anti-futball és anti-vízilabda remekműveit. Előbbire kitűnő példa a 2004-es labdarúgó EB győztes csapatának nézhetetlenül eredményes „focija”, utóbbira pedig a szerdán meglepetést (?) okozó pólóválogatott gusztustalan szereplése a zágrábi vízilabda Európa-bajnokságon a (sosem létező) szerb fóbiát leküzdő Kemény-legények ellen. Vajon a görögök miért fosztanak meg minket a sport szépségeitől?

A megszokott és jogos válasz erre, hogy az adott sportágban gyengébb együttesek és válogatottak kénytelenek deffenzív játékot játszani, hiszen képtelenek lennének technikai bravúrokra épülő lerohanásokkal operálni. A hellének tudják ezt a leglátványosabban csinálni, ráadásul szégyenteljes produkcióikkal kiugró eredményekre is képesek. Hogy miért?

A görög sportolókat egy tulajdonság mindenkinél jobban jellemez: hihetetlenül tudják mozgósítani mindazt, amit tudnak. Ha keveset, akkor is elég lehet egy pár trükköt rejtő szegényes taktikai cilinder. Végy egy jó edzőt, néhány rutinos játékost, meg azt a bizonyos, szinte bárki számára kivitelezhető ellenszert. A demokrácia bölcsőjében ringatott sportolók furák, lezserek, iszonyú erős az egójuk, de amikor nagyon kell, akkor összekapják magukat. Zeusz fiai könnyen megsértődnek, túlságosan büszkék, képesek azt hinni, hogy körülöttük forog a világ, ezért szigorú tréner kell melléjük, nehogy sziesztának érezzék a könnyen hozható meccseket, mert akkor erős gárdák ellen megállhat a tudomány.
 
Ennyi az anti(k) sportrecept. Ha valaki elkészíti egy gyengének számító görög csapatnak, abból akár ínycsiklandó eredmény is lehet, nyálcsorgató játék viszont nem.
 
Utóbbi manapság hány klubot és szövetséget érdekel?
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása