Az a sportoló, aki nincs tisztában céljaival, sosem kerül az élmezőnybe. A sportpszichológiai tételmondatot aligha kell magyarázni, de a tipikus magyar gondolkodás pesszimista hazájában érdemes a köztudatba sulykolni, milyen erő mozog a tudatosság mögött. Az a sportoló, aki tudja, hogy mit akar, képes használni az univerzum legerősebb alakítóját: a vonzás törvényét.

Az én Bibliám, azaz a Titok című könyv sokadik elolvasása közben fogalmazódott meg bennem a poszt ötlete. A mű szerint az elme hatalma mindenkiben ott van, de csak a legsikeresebb emberek tudják, hogyan használják ki. Ez nem holmi motivációs halandzsa! A kvantumfizika által is igazolt természeti törvény értelmében a gondolatok mágneses erővel és saját frekvenciával rendelkeznek. Ahogy elménk kibocsátja őket az univerzumba, mágnesként vonzzák magukhoz a hasonló rezgésszintű dolgokat. Ha egy sportoló vagy bárki más változtatni akar az életén, akkor a frekvenciákat beállító gondolatait kell áthangolnia.
 
Itt jön képbe a gyakorlat, a vizualizáció módszere. Miközben elképzeljük magunkat a vágyott állapotban, arra a helyzetre jellemző gondolatok és érzelmek születnek bennünk, így erős frekvenciákat bocsátunk ki. A vonzás törvénye pedig fogja az adást, és visszasugározza az annak megfelelő képeket, és az életünkbbe vonzza azt, amit akarunk. A könyv persze jobban részletezi a titkot, de ennyi a tömör gyönyör: gondolataink dolgokká válnak.
 
A bestsellert természetesen megfilmesítették, itt magyar szinkronnal online megnézheted a 84 percbe sűrített lényeget, de a könyv részletesebb és hasznosabb.
 
Két tudományos kísérletet szeretnék megemlíteni a vonzás törvénye igazolásaként. Az elsőről a Titokban olvastam, melynek vezetője az a Dr. Denis Waitley volt, aki a kiemelkedő emberi teljesítmények egyik legelismertebb kutatója.
 
„A vizualizáció módszerét az Apollo-programból ültettem át az olimpiai programba az 1980-as és 90’-es évek során. A pontos neve Vizuális Motoros Ismétlés volt.
 
Amikor vizualizálsz, valóban materializálsz, teremtesz. Hadd meséljek egy érdekes adalékot az emberi elméről: egy kísérlet során azt kértük az olimpikonoktól, hogy gondolatban fussák le a távjukat, majd rákapcsoltuk őket egy kifinomult biofeedback készülékre. Hihetetlen, de pontosan ugyanazok az izmok aktivizálódtak pontosan ugyanabban a sorrendben, amelyek a valós pályán történő futás közben. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy az elme nem képes különbséget tenni a valós cselekvés és a mentális próba között. Ha az elme cselekszik, a test reagál.”
 
/Dr. Denis Waitley/
 
A másik kísérletről Szalay Ádám motivációs előadásán hallottam. A TV2 riporterét a Titok projekt neves közreműködőinek egyike, Jack Canfiled képezte ki önmegvalósító tréningek tartására.
 
Az Ohio egyetem kosárlabdázóit arra kérték, hogy dobjanak büntetőket, az eredményeket feljegyezték, majd a sportolókat három csoportra osztották. Az egyik csoport tagjait arra kérték, hogy a következő egy hónapban rendszeresen gyakorolják a büntetőzést. A másik két csoport erre az időre felfüggesztette az edzéseket, de az egyik tagjaitól azt kérték, hogy folyamatosan vizualizálják a sikeres dobásokat. Egy hónappal később jött az újabb felmérés, az eredmény önmagáért beszélt.
 
  • A büntetőzést gyakorlók javulása: 24%
  • Az edzést és a vizualizációt is kerülők javulása: 0%
  • A csak vizualizációt gyakorlók javulása: 23%
 
Az álmodozás persze nem válthatja ki a tréningeket, együtt hatásosak igazán. A lényeg, hogy a sportolónak folyamatosan a sikerre kell koncentrálnia, elméjét optimista gondolatoknak kell uralniuk, hiszen a vonzás törvénye nem nézi kívánságaink negatív vagy pozitív előjeleit. Ha valaki folyamatosan arra gondol, hogy nem szeretne veszíteni, akkor bizony ki fog kapni.
 
"A sportban és az életben is arra kell összpontosítanod, amit akarsz!" /Andrew Matthews/

 


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása