Kis hazánkat is elárasztották már annyira a 3D-s mozik, hogy kijelenthessük: a térhatású vászonélményben a fizetőképes rétegből már gyakorlatilag csak az nem részesült, aki nem is kíváncsi az új őrületre. A technikai újdonság kapcsán a filmek, koncertek és színházi előadások mellett az élő sportközvetítések adják a legnagyobb élményt a nézőknek, és a legtöbb pénzt a kasszákba. Na de merre is tart a „Három Dés Biznisz”?

Idén januárban hatalmas európai médiafigyelmet váltott ki az Arsenal – Manchester United bajnoki, hiszen Nagy-Britannia legnagyobb műholdas tévészolgáltatója révén a szurkolók elsőként láthattak élő 3D-s közvetítést a szigetországban. Arról már nem szólt a fáma, hogy ez mennyire nem újdonság, hiszen a Fox Sports révén az USA-ban már 2007 decembere óta az egyetemi (!) amerikaifutball-mérkőzéseket is így nézhetik a mozikban.

Persze a tévénézés teljesen más, mint a multiplexben ücsörgés, ezzel pedig el is érkeztünk a sportközvetítések nagy kérdéséhez: hol fogunk rendszeresen térhatású meccseket nézni? A 3D forradalmi korszakában a mozikra esküdtek, de a technikai és programtrendek egyértelmű irányt mutatnak az édes otthonok és alkoholmámoros kocsmák felé. A hely tehát nem változik, csak az élmény és a szemüvegviselet.
 
A tipikus szurkoló nem nagyon fog egy meccsért elmenni egy drága vetítésre, ha az összecsapást a kanapén vagy a bárpult előtt ülve is megnézheti a haverokkal. A már említett rangadót is pubokban láthatták a ködös Albion drukkerei, ami már messze nem egyedülálló jelenség Nyugat-Európában. A mozik továbbra is inkább a filmekből és koncertekből fognak igazán kasszírozni, hiszen csak ezeknél garantálható a siker. Egy focimeccshez lehetetlen olyan trailert készíteni, amely biztosan megmutatja, hogy milyen akciódús jelenetekre számíthatunk. A dög unalmas 0-0 is benne van a pakliban, melynek illúzióromboló hatásán már a vizuális katarzis sem segíthet. Az NFL viszont kivételes helyzetben van, hiszen a játékszabályok és a vérprofi tengerentúli média révén egy középszerű találkozó is ugyanazt a hatást érheti el, mint egy kiélezett Super Bowl.
 
A helyszínekkel kapcsolatos végső ítélet persze a 2012-es londoni olimpiáig mindenképp várat magára, hiszen a tévészolgáltatók, a mozik és a technikai cégek is várhatóan az ötkarikás játékokra időzítik a többség számára is elérhető 3D tarifákat. Bár a Panasonic Europe megbízásából végzett kutatás szerint a nagyobb nyugati országok háztartásainak negyede 2014 végére fog rendelkezni 3D-s tévékészülékkel, az árak zuhanásából ítélve ez jóval hamarabb bekövetkezhet. A vásárlói hajlandóságot pedig egyre csak növeli az Avatarhoz és Step Up-hoz hasonló hollywoodi szuperprodukciók látványvilága.
 
Télen még tőlünk nyugatra is 700 ezer forintot kóstált egy 3D képes televízió, ma azonban már itthon is be lehet szerezni 270 ezerért. A készülékhez még egy húszezres szemüveg is szükséges, de ez a tényen nem változtat: rohamos tempóban nő azok száma, akik megengedhetik maguknak, hogy nappalijukban élvezzék a különleges műsorokat. Sőt! Az igazán tehetősek felvehetik csemetéik térhatású grundgóljait, hiszen a Panasonic nyáron bejelentette a világ első fogyasztói 3D kameráját.
 
Egy ideig jogosak voltak azok a panaszok, melyek szerint a szemüveg zavaró, és egy nagyobb társaság már nem is tudja tévén nézni a meccseket, mert a kép csak bizonyos szögben élvezhető. Jó szokás szerint ezt a problémát is egy magyar találmány orvosolta, hiszen a Holografika kifejlesztette a legprofibb 3D-megjelenítőt, amelyhez se szemüveg, se helyezkedés nem szükséges.
 
A sportkedvelők számára a televíziók mellett az újságok is szolgálhatnak térhatású élménnyel. A National Geographic magazin már kihasználja az ún. anaglif technikát, melynek segítségével a sportlapok is 3D-s képekkel és poszterekkel jelenhetnek meg a jövőben.
 
A sportközvetítésekhez visszatérve a hangról is szót kell ejteni, hiszen két norvég fizikusnak köszönhetően egy 300 mikrofonból álló rendszer képes kiszűrni bármely vitát vagy beszélgetést a teltházas stadionok hangorkánjából. A videóban ízelítőt kaphatunk a fejlesztésről, melynek sokan biztosan örülnek, a káromkodó edzők és sportolók, valamint az aggódó szülők már valószínűleg kevésbé.

 


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása