Már csak egyet kell aludni (a legnagyobb rajongók még ennyit sem fognak), és péntek hajnalban kezdődik az NFL! A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság 91. szezonja előtt írhatnék egy átlagos, minden igényt kielégítő beharangozót, de inkább a hangulatkeltés szokatlanabb módját választom. Akik már látták a Minden héten háború című filmet, azoknak azért, akik még nem, azoknak azért ajánlom elolvasni Oliver Stone fantasztikus alkotásának tanításait, párbeszédeit, monológjait, a poszt végén pedig láthatjátok a filmtörténelem egyik legmotiválóbb edzői beszédét Al Pacino zseniális alakításával. A sportágat nem ismerők betekintést kaphatnak az NFL különleges világába, a fanatikusok pedig újra megragadhatják a pillanatokat :)

Tony D'Amato: - Az élethez kell egy kezdőrúgás.
 
Willie Beamen: - Túl erős ez nekem.
Tony D'Amato: - Sokkal jobb vagy! Arról ne is álmodj, hogy lecseréllek, mert nincs kire.
Willie Beamen: - Nagyon szarul megy.
Tony D'Amato: - Ugyan már, amióta csak élsz, ezt játszod, nem igaz? Képzeld azt, hogy most otthon vagy, kurva jót játszol az összes haveroddal a téren, és még anyád sincs itt, hogy vacsorára hívjon. Szaladj a kerítésig, fordulj meg és dobd a labdát. Jól van?
Willie Beamen: - Megpróbálom.
Tony D'Amato: - Nagyon fontos, hogy felejtsd el a nézőket, a tömeget, ezt az egész felhajtást. Csak és kizárólag a dobásodra figyelj. Menj a kerítéshez, fordulj meg és dobj. Játssz, ezért vagy itt.
 
Tony D'Amato: - Előbb láss, aztán lépj!
 
Tony D'Amato: - Az edző hagyatkozhat a megérzéseire?
Montezuma Monroe: - A nem létezőkre bármikor.
 
Christina Pagniacci: - Szenvedély nélkül nincs győzelem.
 
Tony D'Amato: - Ez a játék háború, ahol nyersz vagy vesztesz, de ha már vesztesz, viseld férfiasan!
 
Tony D'Amato: - A futballt a pálya mellől kell irányítani, nem páholyból.
 
Montezuma Monroe: - Nyomd meg, és győzz! Teljes erőbedobással csináld, és ne törődj mással, csak a győzelemmel! Mindig úgy menj ki a pályára, hogy ott meghalsz! Tanulj meg harcolni a végsőkig!
 
Montezuma Monroe: - Az ellenfél szemében ti csak primitív ősbunkók vagytok. Ne várjátok meg, hogy a beleiteknél fogva egyenként ráncigáljanak le titeket a pályáról! Álljatok oda, és ne finnyáskodjatok! Szedjétek szét őket!
 
Dr. Harvey Mandrake: - A játékosok minden vasárnap rommá törik magukat. Egy dolog vezérli őket: az önbizalmuk.
 
Willie Beamen: - A közönségnek elege van a kőkorszaki módszerekből, pörgős játékot akarnak.
 

Christina Pagniacci: - Az emberek akciókat akarnak látni. Passzokat, cseleket, rekordokat.

Luther 'Shark' Lavay: - A ligában nagy a felhajtás, bulikra járunk, királykodunk. Aztán egyszer csak elfogy a lóvé, nincs több bula és nyüzsgés. Ennek csak akkor van értelme, ha kurva büszke vagy arra, amit magad mögött hagysz. Ha visszaemlékszel, ne az jusson eszedbe, hogy mit szenvedtél, de ne is csak az, hogy jó volt. Ezt mielőbb vésd az agyadba, különben egy senki maradsz.
 
Willie Beamen: - A játék csak a pénzről szól. Reklámokról, válogatott nagymenőkről és sikeredzőkről, mindezt borzalmas milliókért, de az a legjobb az egészben, hogy mindig egy csóró feketét keresnek, aki feljuttatja a csapatot. Erről szól a játék, pláne itt a profiknál, csak itt még fizetnek is a csórónak. A futball egy vállalkozás. Fekete srácokat nevelnek sztárokká egyénenként, de arra nem tanítják meg őket, hogyan dolgozzanak együtt.
 
Tony D'Amato: - Mindannyian félünk. Azt hiszi, hogy olyan könnyű az edzők dolga? Ha akarja, elcserélem a fekélyemet a mikrofonjára. Olyan vagyok, mint egy időzített bomba.
 
Tony D'Amato: - A futball, ahogyan az élet, változik.
 
Tony D'Amato: - Most mit csináljak? Nekem a futball az életem, a világon semmi más nem érdekel. A játékban nincs vita, négy negyed alatt minél több pontot kell szerezni. Tiszta sor. Az élet viszont szar.
Montezuma Monroe: - Más világ ez, bizony. A mi időnkben örültünk, hogy volt valami tetves melónk. Holt idényben piát mértünk vagy használt kocsikat árultunk, de sokan elmentek pankrátornak is. Ma bezzeg mind nagyágyú. Egész szezonban csak hajtanak és mennek, aztán tunyulnak meg döglenek.
Tony D'Amato: - A tévé tehet erről, mindent örökre megváltoztatott. Amikor először nyomtak be reklámot meccs közben, akkor lett vége mindennek.
Montezuma Monroe: - Vissza kell menni az alapokhoz, ahol a kölyköket egyedül a játék érdekli. Az a játék, ami tiszta.
 
Tony D'Amato: - A csapatjáték áldozatokból áll. A vezérnek is áldozatot kell hozni, hogy példát mutasson. Példát, nem hősködést vagy önsajnálatot. Te nem vagy holmi jöttment fogadó vagy vonaljátékos, hanem egy átkozott irányító. Tudod mit jelent ez? A csúcsot, barátom. Te viszed a csapatot. Azt játsszák meg, amit te kérsz, a csapat feje vagy. A társaid melléd állnak, ha megértenek. Bordáikat, orrukat, nyakukat törik érted, ha hisznek benned, ha úgy érzik érdemes. Ez az irányítás.
 
Willie Beamen: - Engem csak a győzelem érdekel. Itt úgy lehetsz valaki, ha te vagy a legjobb. Ha egyszer mindenkiből lehet elnök, ki a fene akarna alelnök lenni? A futballban sincs második legjobb. Ha nem te vagy a legjobb, mehetsz a picsába. Ha összejön a dolog, akkor lesz nagy autód és szép házad, de ha nem, szaladhatsz a busz után, és a temető lesz az otthonod, mert a vereség halál.
 
Tony D'Amato: - A futball kiválóságaihoz tartozol, de szeretném, ha ezt megbecsülnéd, mert csak egyszer kerülhetsz Lombardiék közé.
 
Willie Beamen: - Ha már meccsen vagyok, hozzám érnek és a fülembe lihegnek, akkor már az sem érdekel, ha a Terminátor jön utánam. Nem foglalkozom semmivel, csak kikapcsolok és futok.
 
Tony D'Amato: - Ismertem egy remek irányítót, még a hetvenes évekből. Szó szerint egy őrült volt. Minden meccsen halálra hajtotta magát, minden pillanatért, pedig nem volt hatalmas tehetség, de borzasztóan nyerni akart. Nemrég találkoztam vele és azt mondta, hogy ha így visszagondol, akkor nem a kupa hiányzik neki, vagy a csajok, még csak nem is a siker, hanem az a pillanat, amikor a többiek körülvették őt. Az a tizenegy srác, akik abban a pillanatban mind ugyanazt látták. Itt, a pályán. Együtt.
 
(Végvári Tamás R.I.P.) Ha angolul szeretnéd élvezni a beszédet, ide kattints.

 


2 komment

Címkék: film nfl

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2010.10.17. 13:06:12

Szia,

"Menj a kerítéshez, fordulj meg és dobj."

Ez tuti kerítés lesz? OK, hogy fence, de az nem inkább a védelem lesz, mint (D-)fence/(de)fence/(de)fense?

Nem nagyon tudok elképzelni olyan játékhelyzetet egy meccsen, ahol a qb-nek kerítés mellől kéne dobnia :)

bio

(Ha csak nem vettem egy poént, vagy a jelenetben adott helyzet miatt van értelme a kerítésnek, akkor bocs, nem láttam a filmet.)

CséKá 2010.10.22. 15:20:19

@bioLarzen: Csak magyar szinkronnal van meg a film, és ez volt a fordítás. Természetesen nekem is gyanús volt, de nem tudtam ellenőrizni eredeti nyelven. Egyébként az is lehet, hogy jó a fordítás, előfordulhat ugyanis, hogy itt a (játszó)térre céloz az öreg, ahol már nagyobb a kerítés előfordulás esélye :)
süti beállítások módosítása